duminică, 7 decembrie 2008

Tineretul Democrat profund îngrijorat de noul Cod al învăţămîntului

Tineretul Democrat – organizaţia de tineret a Partidului Democrat din Moldova, este profund îngrijorat de prevederile noului Cod al învăţămîntului, adoptat la 28 noiembrie anul curent de către partidul de guvernămînt.

TD consideră această lege drept discriminatorie, cu numeroase lacune şi prevederi contradictorii. Constatăm că Codul adoptat de către Partidul Comuniştilor din Moldova are ca şi obiective interese politice, de propagandă şi de manipulare în pragul alegerilor parlamentare din anul viitor.

Tineretul Democrat menţionează ca noua lege a învăţămîntului prevede micşorarea numărului de locuri pentru înmatriculare la instituţiile de învăţămînt superior de stat, numirea şi eliberarea conducătorilor direcţiilor raionale (municipale) de învăţămînt, tineret şi sport de către Ministerul Educaţiei şi Tineretulu, excluderea studiilor în baza de contract în cadrul instituţiilor de învăţămînt superior de stat şi finanţarea anuală a acestora din bugetul de stat, etc.

TD aduce la cunoştinţă faptul că finanţarea de la bugetul de stat a instituţiilor de învăţămînt superior este mult mai mică decît acea care se obţine din veniturile din studiile contra-plată. În cele din urmă, multe instituţii de învăţămînt de stat din republică ar putea falimenta atît din punct de vedere financiar, cît şi din punct de vedere al cadrelor didactice.

În acest context, avem tot temeiul să credem că sub acest Cod se ascund alte interese decît cele enunţate de actuala guvernare.

Tineretul Democrat din Moldova condamnă categoric noul Cod al învăţămîntului, care este de tip comunist şi care în forma sa actuală reprezintă un suport electoral pentru partidul de guvernămînt.

Departamentul Relaţii Publice şi Imagine TD

Niciun comentariu: