marți, 27 noiembrie 2007

Bugetul 2008 si perspectiva tinerilor de a fi ajutati de stat sa procure locuinte

Fractiunea Partidului Democrat din Moldova a propus un amendament la legea Bugetului 2008 (pe linga multe alte amendamente) care se refera la indeplinirea prevederilor art.12 d a legii cu privire la tineret si anume acoperirea de catre stat a ratei dobinzii bancare la creditele pe care le iau familiile tinere de la banci si institutii financiare pentru constructia si procurarea de locuinte.
Articolul 12
Susţinerea tinerei familii
Statul susţine familia tînără prin:
a) acţiuni de pregătire a tinerilor pentru viaţa de familie;
b) educaţia sexuală a tinerilor şi acţiuni de ocrotire a sănătăţii reproductive a tinerelor femei;
c) sistem de subvenţii pentru familiile tinere cu copii, ţinînd cont de bugetul lor;
d) acoperirea dobînzii bancare la creditele acordate tinerelor familii de instituţiile financiare pentru construcţia sau procurarea de locuinţă.
Articolul 24
Intrarea în vigoare a prezentei legi
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data publicării, cu excepţia art.8 lit.c), art.12 lit.d), art.21 alin.(1) şi (2), care se vor pune în aplicare în mod eşalonat pînă la 1 ianuarie 2001.
(2) Guvernul:
a) în termen de 3 luni de la publicarea prezentei legi, va aduce în concordanţă cu aceasta actele sale normative;
b) în termen de 6 luni de la publicarea prezentei legi, va elabora un mecanism de implementare treptată a prevederilor acesteia în anii 1999-2002.
Un an in urma, Oleg Tulea presedintele TD a facut o interpelare in parlament prin care a solicitat explicatii Ministerului Educatiei si Tineretului si Ministerului Finantelor vizavi de onorarea obligatiunilor de catre stat in acest domeniu.
raspunsurile au fost simple: MF a dat vina pe MET ca nu a elaborat mecanizmul, iar MET a raspuns ca MF nu accepta alocarea resurselor financiare din lipsa acestora dar s-a angajat sa urgenteze elaborarea mecanizmului.
Din pacate, atitudinea Guvernului fata de tinerii din Moldova a ramas aceeasi. Raportul Comisiei Buget si Finante a respins amendamentul fractiunii PDM. Cel mai interesant este ca dupa un an motivarea a fost aceeasi: nu-i mecanizm si nici bani. Asta in conditiile in care prevederile legii trebuia sa intre in vigoare deja in 2001.(vezi legea art.24 mai sus).
Interesant daca am face un calcul cite familii tinere au ratat acest ajutor important. Dar cite vor rata in continuare din lipsa preocuparilor guvernarii comuniste fata de problemele tinerilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

si totusi cum pot fi trase autoritatile la raspundere, daca lor nici macar nu le pasa?

Anonim spunea...

Dar cum poate o familie tinara sa-si procure o locuinta daca salariul unui tinar specialist este mic nici nu-ti ajunge sa traiesti pina la salariul urmator,fiindca trebuie sa platesti gazda care in raion costa 500lei pe luna,lumina,gazul,apa,dar cu ce sa te mai imbraci,dar cu ce sa mai cresti un copil.Sper ca se vor lua alte atitudini fata de tineretul care a mai ramas in Moldova.Poate anul 2008 li se va acorda si tinerilor din toate colturile Moldovei spatii locative.