luni, 12 noiembrie 2007

Aventura partidelor - bucuria nebunilor



A fi membru de partid la noi în Moldova poate fi interpretat diferit. Noi, membrii de partid, ne consolam cu faptul ca pe viitor vom avea electorat cu maturitate şi cultură politică, nu de stradă ci una sănătoasă cu tradiţie şi respect, cu apartenenţă la idei şi echipe, dar nu la partide personale.
Apariţia unui nou partid în satul mare Republica Moldova nu este o noutate, scriu ziarele, vorbesc babele ..., iar bietul stat se ţine de cap pentru ca se teme de o nouă aventură politică care-i va afecta imaginea.
Iata că din septembrie îşi face loc cu mare pompă încă un partid, cică nou, care vine să salveze ţara şi care se declară slujitor al poporului cu frică de Dumnezeu, pentru că, mai la tot pasul, orice mesaj de-al lor se încheie cu « Aşa să ne ajute Bunul Dumezeu ».

Unii moldoveni nu se învăţă nici pe propriile greşeli.

Cel mai interesant este ca mulţi se dau cu părerea despre partide dar nu stiu nici pe departe ce înseamnă un partid politic ; iar cîte o data devine comic, pentru că ei percep partidul ca o « gaşcă » şi nimic mai mult. Pentru Moldova un partid nou nu este o surpriză. La Ministerul Justiţiei sunt înregistate 29 de formaţiuni la care mai punem şi « visul lui Baiazid » astfel ca avem cifra de 30 formatiuni. Iar noi, moldovenii, ne consolăm cu faptul că Polonia în 1990 avea 200 de partide politice. Dar acest fapt e pe plac comuniştilor pentru care voturile din oficiu de pe prostia democraţilor îi întăreste politic şi decizional la care mai punem şi planurile lor de viitor, iar atunci cînd moldoveanul nu poate crea ceva nou face remixuri, în cazul nostru comuniştii fac remix la scenariul Putin prin ridicarea pragului electoral, interzicerea blocurilor politice şi încurajarea unor proiecte dubioase care fac dezordine în piaţa politică şi haos în axa doctrinară.

Vînătoarea politcă şi lideri pieţiţi

Este un fapt cert că la moldoveni partidul nou este format din oameni vechi cu CV-uri grele în care figurează experienţa de pe la alte partide şi în care nu se indică kilometrajul politic în structurile de partid sau politice pentru a nu afecta noul proiect politc. Iar cel mai straniu este că atunci cînd se ajunge la originalitatea partidului drept argumente se spune ca vin oameni noi şi se prezintă vreo două cazuri pentru statistică, sau că sunt unicul partid care a luat elementele cele mai bune de la toate doctrinele şi la care aderă « în masă » lumea . In realitate este vorba despre un ritual al partidelor politice, « vînătorea », care este partea proiectelor politice noi şi care înseamnă: la Cantemir luam de la PDM, la Teleneşti de la PPCD, la Cahul de la PPR la Nisporeni de la PSL, la Balţi de la PDSM sau Făleşti cu PCRM ş.a. Iar liderii din teritoriul sunt asemena unor mirese la care cei de la Chişinău vin cu zestrea s-o pieţească.

De la clivaj la visul Baiazid

Şi totuşi ce naşte partide politice în Republica Moldova ? Anii ‘90 cînd a decedat imperiul sovietic partidele politice îşi aveau originea în clivajele sociale şi politice, comunist / democrat, est/vest, unionist / etatist ş.a. Acum cînd avem 16 ani de la independenţă partidele plitice apar şi dispar, şi dacă sinuciderea lor are explicaţie - apariţia mai puţin. Totuţi este o justificare pozitivă precum un mare profesor universitar spunea: « că piaţa politică este ca un magazin unde avem mai multe modele de încălţăminte avem mai multe posibilităţi de a alege aşa şi cu partidele politice. « Aşa să ne ajute Bunul Dumezeu ».

Niciun comentariu: