miercuri, 21 mai 2008

Instruirea viitorilor lideri

Sîmbătă şi duminică, la 17-18 mai, la Chişinău şi Vadul-lui-Vodă s-a desfăşurat seminarul teoretico-practic a cărui tematică a fost „Formarea abilităţilor noii generaţii de lideri ai Partidului Democrat din Moldova” şi la care au participat tineri consilieri şi activişti raionali şi municipali ai PDM. Seminarul a fost organizat cu sprijinul Institutului Naţional Democratic. Coordonatorii seminarului au fost Iurie Cazacu, secretar executiv al PDM, şi Dorian Bodiu, vicepreşedintele Organizaţiei Tineretului Democrat.
Deschiderea seminarului a avut loc la Chişinău, la sediul PDM, prin prezentarea generală a seminarului. Participanţii au fost salutaţi şi au primit instrucţiuni pentru partea practică a seminarului – acţiunea uşă la uşă, de la Iurie Cazacu, Dorian Bodiu, Oleg Ţulea, secretar general al PDM, şi Marc Dann, director de programe de la Institutul Naţional Democratic. După instrucţiunile primite, participanţii s-au deplasat în sectorul Ciocana al municipiului Chişinău, unde, sub conducerea lui Iurie Cazacu, Dorian Bodiu şi Zinaida Ivanschi, secretar executiv al OF PDM, s-a realizat un sondaj cu cetăţenii referitor la dispoziţia lor politică în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009.
Desfăşurarea seminarului a continuat cu deplasarea participanţilor la Vadul-lui-Vodă, pentru realizarea părţii teoretice a seminarului. La Vadul-lui-Vodă, coordonaţi şi moderaţi de Iurie Cazacu, participanţii la acţiune au totalizat şi analizat rezultatele sondajului efectuat. Rezultatele au fost unele încurajatoare pentru forţele democratice din Moldova, în general, şi pentru Partidul Democrat din Moldova, în special. În încheierea zilei de sîmbătă, 17 mai, a avut loc întîlnirea participanţilor la seminar cu liderii PDM – Dumitru Diacov şi Oleg Serebrian. În timpul acestei întîlniri, care a decurs într-o atmosferă foarte liberă şi deschisă, dl Diacov şi dl Serebrian au răspuns la cele mai diverse întrebări ale participanţilor – de la cele mai curente şi acute problemele ale tinerilor din Republica Moldova, cum ar fi locurile de trai şi de muncă, şi pînă la starea precară a democraţiei moldoveneşti.
Duminică, 18 mai, seminarul a continuat prin audierea a două lecţii teoretice – despre administraţia publică locală şi despre sursele extrabugetare ale finanţelor locale – ţinute de experţii în domeniu, Maria Orlov şi Ion Osoianu. La finalul seminarului, au fost făcute evaluările şi concluziile acestuia. Majoritatea participanţilor au subliniat şi evidenţiat necesitatea şi utilitatea unor astfel de seminare în vederea ridicării nivelului de instruire şi al eficienţei în formarea abilităţilor politice de către viitorii lideri. La rîndul său, Marc Dann, a apreciat rezultatele seminarului ca fiind unele foarte bune şi a dorit succes participanţilor în implementarea în practică a cunoştinţelor obţinute la această întrunire.

Niciun comentariu: