joi, 10 ianuarie 2008

Interviu cu Oleg Tulea, Ziarul Suta la Suta Studentesc

Redacţia: Domnule Oleg Ţulea,sunteţi parlamentar în Parlamentul Republicii Moldova, din partea Partidului Democrat. Ce înseamnă să fii parlamentar democrat în parlamentul de la Chişinău?
Oleg Ţulea: Cred că m-aţi prins în momentul cînd simt un pic de dezgust faţă de ce înseamnă parlamentul şi activitatea parlamentului Republicii Moldova.
A fi parlamentar democrat astăzi la Chişinău înseamnă să nu ai posibilitate de a influienţa deciziile colective
aşa cum maşina de vot a preşedintelui Voronin – 56 de deputaţi comunişti – votează aşa cum vine
comanda de la preşedinte. Astfel Parlamentul nu mai este prima instituţie în stat aşa cum stipulează Constituţia RM ci încă o instituţie la cheremul Preşedintelui Voronin deciziile căreia le modelează el personal.
Redacţia: Sunteţi p r e ş e d i n t e l e organizaţiei de tineret a Partidului Democratdin R. Moldova şi sunteţi implicat moral în toate acţiunile
de tineret pe care le desfăşuraţi, ce şanse au tinerii la alegerile din 2009?
Oleg Ţulea: Şanse sînt, depinde de cît de mult vor dori tinerii să valorifice posibilităţile care se deschid. Am
mai spus că observ o deschidere mai mare faţă de tineri a mai multor partied politice care este în creştere dacă comparăm alegerile din perioada 200-
2007. Pe de altă parte şi electoratul este în favoarea apariţiei unor oameni noi în politică, dar mai ales tineri. Consider că nu este nevoie de noi partied pentru a reforma sistemul politic din Republica Moldova, ci este nevoie de tineri care să-şi asume această datorie faţă de ţară şi să înceapă prin acţiuni concrete, nu doar declaraţii. Momentul în care tinerii îşi vor da seama că a face politică este o meserie, nu o joacă, şi se vor implica în politică, în ONG-uri sau în alte organizaţii cu caracter social sau civic, acel moment poate fi consemnat drept o revoluţie la nivel spiritual al unui tineret trădat de o societate aflată în permanentă tranziţie.
Redacţia: Ce intenţii aveţi ca preşedinte al organizaţiei de tineret faţă de tinerii care studiază în România?
Oleg Ţulea: Am încercat să ţin un dialog pentru început cu mai multi „studenţi basarabeni” (imi place cum sună) din diverse centre universitare din Romania multi dintre ei sint membri ai TINERETULUI DEMOCRAT.
Am abordat problema studenţilor din Moldova la întilnirile mele cu mai mulţi colegi din Parlamentul României. Am încercat să intervin şi în cazuri personale a mai multor studenţi fiind vorba de o gamă variată de probleme cu care se confruntă studenţii noştri: studii, serviciu, spaţiu de cazare, viză pentru România.
Aş vrea să pot face mai mult, aş vrea să găsim o posibilitate să fortificăm acest dialog poate să găsim un cadru adecvat mai larg şi să încercăm să adresăm anumite probleme în comun. De aceea aş fi foarte recunoscător să aud anumite sugestii(presedinte@tineretuldemocrat.org) .
Redacţia: După opinia dumneavoastră care sunt perspectivele tinerilor care au absolvit în
România în a-şi construi o carieră în R. Moldova?
Oleg Ţulea: Tinerii care studiază în Romania sînt foarte valoroşi pentru Republica
Moldova, calitatea studiilor este mult mai înaltă şi modul de abordare a problemelor este unul diferit. Observ performanţele mai multor tineri care sau intors acasa şi acum activează în diferite domenii aici: administraţie, politică, afaceri ş.a. Un exemplu elocvent ar fi ex preşedintele Ligii studenţilor basarabeni din Suceava Ruslan Roşca, un bun prieten al meu.
Sînt de părerea că perspective sînt. Anumite procese în societatea moldovenească sînt ireversibile. Simţim şi acum o lipsă acută de tineri instruiţi. Va depinde numai de noi să locuim într-o Moldovă dezvoltată şi modernă. Va depinde numai de noi să avem o viaţă mai bună, mai confortabilă şi mai sigură.
Redacţia: Ca fost student în România, cum priviţi relaţiile dintre România şi Republica Moldova?
Oleg Ţulea: Este o situaţie tristă cînd starea de fapt, mă refer la relaţiile Moldova-Romania nu este conformă
voinţei majorităţii populaţiei. Există stări de conflict create artificial şi alimentate de romînofobia cred eu înnăscută a membrilor partidului de guvernamînt. Sînt de părerea că avem doar să cîstigăm prin bune relaţii avînd în vedere şi noul statut de membru al UE al României. Cu atît mai mult că suferă şi imaginea ţării noastre dar şi cetăţenii care muncesc sau studiază în România.
Noi tinerii suntem generaţia care are obligaţia morală de a contribui, de a finisa şi consolida procesul de integrare europeana a Republicii Moldova.
Redacţia: Tineretul are cu totul alte opţiuni, ei privesc spre viitor
cu încredere şi tot ei sunt cei care îşi vor croi viitorul. Consideraţi că ei pot schimba soarta ţării R. Moldova?
Oleg Ţulea: Sigur că pot, mai mult ca atît sînt de părerea că numai tinerii şi sînt în stare să facă acest lucru.
Noi tinerii suntem generaţia care are obligaţia morală de a contribui, de a finisa şi consolida procesul de integrare europeana a Republicii Moldova. Noi trebuie să avem ambiţia, concentrarea, competenţa şi dinamismul pentru a racorda democraţia de vitrină din Republica Moldova la democraţia unui stat de construcţie şi esenţă europeană, care urmează, într-un viitor apropiat, să devină parte componentă a comunităţii europene. Pentru ca dezideratele noastre să se materializeze în realitate este necesară o muncă continuă şi conştientă. Este absolut necesar ca să depunem un efort major pentru unificarea şi concentrarea
intereselor tineretului dispersat, nedeterminat şi dezorientat, pe baza unui scop comun, întru fondarea unei forţe democrate tinere, pentru că tinerii sunt viitorul ţării.
Redacţia: Ce părere aveţi despre politica adoptată de Guvernul şi Preşedintele R. Moldova faţă de România.
Oleg Ţulea: O politica absurdă am spus mai sus. Cazul nepermiterii trecerii frontierei a delegaţiilor din România la Hramul Chişinăului arată foarte clar ce minţi bolnave gîndesc astfel de paşi şi care este situaţia reală in Moldova. Sper că Guvernul României va continua politica sa de a se adresa in primul rînd cetăţenilor RM în toate iniţiativele sale în ceea ce priveste relaţia cu Republica Modova.
Redacţia: Astăzi, Uniunea Europeană este o realitate, R. Moldova se află la hotarele ei, când
credeţi ca ea va deveni membră a U.E.?
Oleg Ţulea: Sînt sigur că un govern al forţelor democratice vor accelera procesul şi vom putea dupa 2009 să vorbim de termeni reali in ceea ce priveşte aderarea Moldovei la UE. Atît timp cît nu avem un guvern credibil necomunist nici nu putem vorbi de un viitor European apropiat pentru RM.
Petru CIOLPAN

Niciun comentariu: